Εργονομία, Πρακτικές συμβουλές

Ασκήσεις ενδυνάμωσης και προστασίας πάνω στην καρέκλα γραφείου

Η καθιστική εργασία γραφείου είναι πλέον γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η παρατεταμένη ακινησία και η λάθος στάση πάνω στην καρέκλα γραφείου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως:

  • Πόνοι στον αυχένα και του ώμους
  • Πόνοι στην μέση
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Στρες
  • Παχυσαρκία
    κ.α.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: αν κινούμαστε και τεντωνόμαστε συχνά κατά την διάρκεια της εργασίας μας μπορούμε να επιβραδύνουμε ή και να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους. Γι’ αυτό η χρήση μιας εργονομικής καρέκλας γραφείου με synchro μηχανισμό είναι απαραίτητη ώστε να μπορούμε να κινούμαστε πάνω στην καρέκλα κατά την διάρκεια της εργασίας μας και να χαλαρώνουμε την πίεση που δέχονται οι μύες της μέσης και του αυχένα.

Εκτός από την σωστή εργονομική καρέκλα μπορούμε να κάνουμε και μερικές ελαφρές ασκήσεις ενώ καθόμαστε στο γραφείο οι οποίες θα βοηθήσουν ουσιαστικά το σώμα μας να ξεπιαστεί, θα δυναμώσουν τους μύες μας και θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Παρακάτω σας περιγράφουμε μερικές τέτοιες ασκήσεις και σας προτρέπουμε να τις κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Το σώμα σας θα αποκτήσει ελαστικότητα και η διάθεσή σας θα βελτιωθεί.

Stretch χεριών

Σηκώστε το χέρι σας και λυγίστε το ώστε φτάνει στην πλάτη. Χρησιμοποιήστε το άλλο σας χέρι και τραβήξτε από τον αγκώνα προς το κεφάλι σας. Κρατήστε το έτσι για 10 έως και 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε με το άλλο χέρι.

Τεντώστε το χέρι σας ψηλά ενώ με το άλλο χέρι κρατηθείτε στη άκρη της καρέκλας. Λυγίστε στον κορμό σας στην αντίθετη κατεύθυνση και κρατήστε την στάση αυτή για 10 έως 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε με το άλλο χέρι.

 

Σηκώστε τα 2 σας χέρια ψηλά και σταυρώστε τις παλάμες σας. Τεντώστε τα χέρια σας προς τα πάνω όσο πιο πολύ μπορείτε. Clasp hands together above the head with palms facing outward. Κρατήστε την στάση αυτή για 10 έως 30 δευτερόλεπτα.

 

Stretch κορμού

Σταυρώστε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη και σπρώξτε το στήθος σας μπροστά ανασηκώνοντας το πιγούνι. Κρατήστε την στάση αυτή για 10 έως 30 δευτερόλεπτα.

Τεντώστε τα χέρια σας οριζόντια μπροστά και χαμηλώστε το κεφάλι σας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα χέρια σας. Πιέστε προς τα μπρος και κρατήστε την στάση αυτή για 10 έως 30 δευτερόλεπτα.

Πατήστε τo ένα πόδι σας σταθερά στο έδαφος και σταυρώστε το άλλο, κοιτώντας προς τα μπρος ενώ το ένα χέρι σας κρατά την πλάτη της καρέκλας. Περιστρέψτε τον κορμό σας στην κατεύθυνση του χεριού που κρατά την πλάτη και κρατήστε την στάση αυτή για 10 έως και 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι.

 

Stretching ποδιών

Σταυρώστε τα χέρια σας στο γόνατό σας και τραβήξτε το προς το στήθος σας. Κρατήστε την στάση αυτή για 10 έως και 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Καθώς κάθεστε απλώστε το ένα πόδι σας μπροστά και σκύψτε προς τα μπρος προς τους αστραγάλους. Κρατήστε την στάση αυτή για 10 έως και 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Η άσκηση αυτή καλό είναι να γίνεται με το ένα πόδι τεντωμένο τη φορά διότι αν είναι και τα 2 πόδια υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί η μέση.

Χαλαρώστε και σκυψτε το κεφάλι προς τα εμπρός. Αργά κινήστε το κεφάλι κυκλικά προς τον ώμο και κρατήστε τη στάση αυτή για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε την κίνηση προς την άλλη πλευρά. Κάντε την άσκηση αυτή 3 δορές σε κάθε πλευρά.

Tip: Όταν τεντώνεστε να εκπνέετε ώστε να έχετε μεγαλύτερη έκταση κίνησης.

Η διατήρηση της σωματικής μας υγείας στο γραφείο περνάει μέσα από την σωστή εργονομική καρέκλα γραφείου αλλά και την άσκηση μέσα στο γραφείο. Μην αμελείτε να κινείστε πάνω στην καρέκλα γραφείου και προσπαθήστε να κάνετε τις παραπάνω ασκήσεις 2-3 φορές την ημέρα. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να σηκώνεστε για τουλάχιστον 5 λεπτά ανά ώρα από την καρέκλα και να περπατήσετε για λίγο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.