Είναι γενικά αποδεκτό ότι η καρέκλα είναι το σημαντικότερο έπιπλο στον χώρο του γραφείου σας. Σκεφτείτε: το γραφείο είναι απλά η επίπεδη επιφάνεια πάνω στην οποία τοποθετούμε τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας και εργαζόμαστε. Ένα γραφείο μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό, κατασκευασμένο από ακριβά ή φθηνά υλικά, να έχει περίεργο σχήμα ή απλό design αλλά στην ουσία του παραμένει μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας.

Η καρέκλα γραφείου από την άλλη μεριά, αποτελεί το έπιπλο που στηρίζει το σώμα σας για πολλές ώρες καθημερινά για πολλά χρόνια. Το σώμα σας κάθεται, ξεκουράζεται, κινείται, εργάζεται πάνω σε μια καρέκλα γραφείου οπότε είναι φανερό και πρακτικά αποδεδειγμένο ότι η ποιότητα της καρέκλας που καθόμαστε επηρεάζει άμεσα την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης, των χεριών, του αυχένα και της μέσης. Επιπλέον η αλληλεπίδραση με την καρέκλα που καθόμαστε επηρεάζει καθοριστικά την αποδοτικότητά μας στην εργασία μια και είναι προφανές πως όσο πιο άνετα και αναπαυτικά καθόμαστε τόσο καλύτερα δουλεύουμε.

Μια καρέκλα γραφείου λοιπόν πρέπει να είναι κατασκευασμένη έτσι να υποστηρίζει με ασφάλεια όλα τα μεγέθη και τα σχήματα των πιθανών χρηστών. Οι μηχανισμοί της καρέκλας θα πρέπει να είναι στιβαροί και ανθεκτικοί ώστε να αντέχουν σε εκατομμύρια κινήσεις. Η ταπετσαρία θα πρέπει να αντέχει την αμέτρητη τριβή με το σώμα, να μην ξεθωριάζει ούτε να χάνει την υφή της.

Επιπλέον μια καρέκλα γραφείου θα πρέπει να υποστηρίζει το σώμα σας με εργονομικό τρόπο συγκρατώντας δηλαδή το σώμα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί την φυσική του στάση ενώ δουλεύει. Η σπονδυλική μας στήλη και συνολικά ο σκελετός μας δεν είναι κατασκευασμένος να μένει ακίνητος για μεγάλο διάστημα οπότε είναι πολύ σημαντικό να καθόμαστε σε μια καρέκλα που να μας στηρίζει επαρκώς και ταυτόχρονα να επιτρέπει στο σώμα μας να κινείται.

Στα παρακάτω links μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν την εργονομία στο γραφείο:

Πόνοι στη μέση;

Τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από την καθιστική εργασία

Υπάρχει σωστή στάση;

Πώς καθόμαστε σωστά στην καρέκλα του γραφείου μας

Ρυθμίζεται η καρέκλα μου;

Πως ρυθμίζουμε την καρέκλα του γραφείου μας

Ποια καρέκλα να διαλέξω;

Τα χαρακτηριστικά της εργονομικής καρέκλας

Χρησιμεύουν οι μηχανισμοί;

Οι μηχανισμοί των καρεκλών γραφείου - αναλυτική επεξήγηση

Η μάρκα έχει αξία;

To προφίλ των εταιριών που συνεργαζόμαστε