Η καρέκλα γραφείου είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή προβλημάτων υγείας από την καθιστική εργασία

Η σωστή καρέκλα γραφείου προστατεύει την υγεία σας

Τα προβλήματα υγείας που οφείλονται σε κακή στάση του σώματός μας στο γραφείο είναι πολύ συχνά και πολλές φορές επώδυνα. Η καθιστή στάση του σώματος κατά την διάρκεια της εργασίας γραφείου είναι αφύσικη για το σώμα μας που έχει «σχεδιαστεί» να κινείται και όχι να παραμένει ακίνητο. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνουμε όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή και η λάθος στάση στην καρέκλα επιβαρύνουν την ήδη «αφύσικη» κατάσταση για το σώμα μας. Έτσι, οι ορθοπεδικές ασθένειες του γραφείου πλήττουν και τα δύο φύλλα στο ίδιο ποσοστό, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι ώρες που περνάμε πάνω σε μια καρέκλα γραφείου δουλεύοντας συχνά ξεπερνούν τις οκτώ του τυπικού οκταώρου, ενώ σε αυτές προστίθενται και οι ώρες που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή μετά την εργασία μας σερφάροντας στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, ένας νέος παράγοντας που επιβαρύνει το σώμα μας ενώ καθόμαστε έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια: οι νέες πολυλειτουργικές συσκευές όπως κινητό, tablet κτλ. οι οποίες επιβαρύνουν τα χέρια και τον αυχένα μας.

Λόγω των παραπάνω παρατηρούνται συχνά προβλήματα σε μυς, νεύρα, συνδέσμους, τένοντες και αρθρικούς χόνδρους του σώματός τα οποία αναφέρουμε συνοπτικά ως «πόνους στην μέση και τον αυχένα». Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλεί η κακή στάση στο γραφείο είναι: αυχεναλγία-αυχενικό σύνδρομο, προβολή αυχενικής μοίρας προς τα μπροστά, πονοκέφαλος, κυφωτικό πρότυπο, προβολή ώμων προς τα μπροστά, Οσφυαλγία-ισχιαλγία, βράχυνση θωρακικών μυών.

Τα πρώτα συμπτώματα που μας προειδοποιούν ότι η λάθος στάση στην εργασία μας δημιουργεί πρόβλημα είναι:

  • Πόνοι στον αυχένα, τους ώμους και τους καρπούς
  • Αιμωδίες (μουδιάσματα) στα δάκτυλα των χεριών
  • Πόνοι χαμηλά στη μέση (οσφυαλγία)
  • Καταπόνηση των ματιών, με ερυθρότητα, ξηροφθαλμία, πόνο, παροδική θόλωση της όρασης και πονοκεφάλους

Λόγω της κακής στάσης του σώματος στην καρέκλα μπορεί επίσης να αναπτυχθούν διάχυτα μυϊκά άλγη όχι μόνο στα άνω άκρα και στον κορμό αλλά και στα κάτω άκρα. Κύριο πρόβλημα στα κάτω άκρα είναι ο πόνος με αίσθημα καψίματος στα γόνατα (χονδροπάθεια).

«Οι περισσότερες από τις προκαλούμενες βλάβες είναι μη αναστρέψιμες στην οξεία τους φάση». Έχει μεγάλη σημασία ο εργαζόμενος να αντιληφθεί εγκαίρως τα πρώτα συμπτώματα και απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό του. Η έγκαιρη αντιμετώπιση οδηγεί σε εύκολη και γρήγορη ίαση. Αν αντίθετα αγνοήσει το πρόβλημα και αυτό γίνει χρόνιο, τότε δημιουργούνται μόνιμες βλάβες στους ιστούς που δύσκολα θεραπεύονται ή τουλάχιστον απαιτούν μακροχρόνια αγωγή.

Οι παραπάνω ασθένειες επηρεάζονται από τρεις παράγοντες:

  • την εργονομία της καρέκλας γραφείου
  • την στάση με την οποία καθόμαστε στην καρέκλα
  • τη φυσική μας κατάσταση

Είναι λοιπόν απαραίτητο να επιλέξουμε την σωστή καρέκλα γραφείου που να ταιριάζει και με το είδος της δουλειά μας. Επίσης πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ώστε να κάθεται στη σωστή στάση πάνω στην καρέκλα γραφείου.

Σε μια έρευνα που διεξάχθηκε στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους κάθονται σε λάθος στάση και αυτό έχει ως συνέπεια, πέρα από τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, τη μείωση της διάθεσης αλλά και της επίδοσης στην εργασία. Μετά τη διόρθωση της στάσης και την εκμάθηση της σωστής εργονομίας, τα ποσοστά μυοσκελετικών πόνων μειώθηκαν αισθητά, και η επίδοση της δουλειάς και της διάθεσης ανέβηκε σε ποσοστό 65%.

Επιπλέον σε πρόσφατες έρευνες έχει αναφερθεί ότι η παρατεταμένη λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τραυματισμών. Με άλλα λόγια, όσοι άνθρωποι διατηρούν λανθασμένη στάση πάνω στην καρέκλα γραφείου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ποιο ευάλωτοι στους μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να μπορεί να αντέχει στην πίεση της καθιστικής εργασίας. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης είναι απαραίτητο κατά την διάρκεια της εργασίας σας να κινείτε συχνά όλες τις αρθρώσεις (κυρίως αυχένα, ώμους, καρπούς, γόνατα), να κάνετε διατάσεις στις μυϊκές ομάδες για αιμάτωση και οξυγόνωση και βεβαίως να σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα σας. Έτσι, ανακουφίζετε τα πονεμένα, πιεσμένα και ακίνητα σημεία του σώματός σας.

Επιστρέψτε στην αρχική σελίδα του ενημερωτικού άρθρου