Πρακτικές συμβουλές

Γιατί κάποιες καρέκλες γραφείου κοστίζουν περισσότερο;

Στο παρελθόν όταν θέλατε μία καρέκλα γραφείου, είτε για την επιχείρηση, είτε για το γραφείο σας στο σπίτι, απλά πηγαίνατε και αγοράζατε μία. Η διαδικασία ήταν σχετικά άμεση, καθώς υπήρχαν μόνο λίγα μέρη που θα μπορούσατε να βρείτε μια καρέκλα γραφείου, που να συνδυάζει “προσιτή τιμή” και ” άνεση”.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Τώρα κοιτάζετε γύρω σας και υπάρχουν παντού καρέκλες. Κάθε προμηθευτής λιανικής και κατάστημα με είδη γραφείου διαθέτει τμήμα με καρέκλες γραφείου. Κάθε πολυκατάστημα και κατάστημα επίπλων προβάλει μια σειρά από συναρμολογούμενες καρέκλες γραφείου. Το κυνήγι για τη “σωστή” καρέκλα που ικανοποιεί τις ανάγκες σας έχει γίνει πολύπλοκο και πολλοί από εσάς αναρωτιούνται από που προέρχονται όλες αυτές οι επιλογές.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε την όποια σύγχυση υπάρχει σχετικά με το εύρος τιμών για τις καρέκλες γραφείου.

Γιατί κάποιες καρέκλες γραφείου είναι πολύ φθηνές;
Γενικά μιλώντας, παίρνεις αυτό που πληρώνεις. Τα υλικά και η προσπάθεια που γίνονται για να φτιάξουμε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, αντανακλώνται στο τελικό του κόστος.

Είναι πιθανόν να αγοράσετε μια καρέκλα από ένα «Σούπερ Μάρκετ» με λιγότερα από 50€; Φυσικά και είναι. Ωστόσο, όταν συγκρίνονται με τις επαγγελματικές καρέκλες γραφείου, η διαφορά στην ποιότητα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η διαφορά στην ποιότητα και την λειτουργικότητα αντανακλάται και σε αντίστοιχη διαφορά στην τιμή.

Τί σημαίνει “εργονομία” και γιατί βοηθάει;

Τα εργονομικά προϊόντα δημιουργούνται λαμβάνοντας υπόψιν τις λειτουργίες και τους περιορισμούς του ανθρώπινου σώματος. Η εργονομία αποτελεί τον βασικό στόχο του σχεδιασμού και έχει αποτέλεσμα στο να κατασκευάζονται πιο άνετες καρέκλες που υποβοηθούν και υποστηρίζουν καλύτερα τη στάση του σώματος και σας διευκολύνουν στο να κάνετε τις καθημερινές σας εργασίες πιο άνετα.

Τα εργονομικά έπιπλα γραφείου βοηθούν στη μείωση των περιστατικών του “συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα”. Επίσης βοηθούν στην πρόληψη του αυχενικού πόνου και του πόνου στη μέση. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουν την παραγωγικότητα, μειώνοντας παράλληλα τις ημέρες ασθένειας των υπαλλήλων.

Ένα επιπρόσθετο όφελος του να έχετε στο σπίτι ή στο γραφείο σας εργονομικά έπιπλα, είναι ότι οι πελάτες και οι πωλητές θα θυμούνται την επίσκεψή τους στο γραφείο σας και εκείνη την υπέροχη καρέκλα στην οποία κάθισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας.

Σκέψεις για άνεση και υγεία

Όταν καθόμαστε, το ανθρώπινο σώμα λυγίζει και βρίσκεται εκτός της κανονικής στάσης του. Με τον καιρό τα σώματά μας συνηθίζουν σε μια στάση που προσαρμόζεται στη λάθος θέση του καθίσματος, με αποτέλεσμα όταν δεν έχουμε αυτή την ανορθόδοξη στάση να δυσκολευόμαστε.
Δε χρειάζεται να ψάξετε μακριά για να βρείτε αποδείξεις στο διαδίκτυο για το κίνημα “το κάθισμα είναι το νέο κάπνισμα”. Κάθε υποστηρικτής της άποψης για “λιγότερη ώρα σε καρέκλα” έχει δίκιο. Όσοι από εμάς λοιπόν, χρειάζεται να κάτσουμε σε μια καρέκλα για να κάνουμε τις δουλειές μας, χρειαζόμαστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Αυτές οι επιλογές υπάρχουν στις καρέκλες και πρόκειται για προϊόντα που λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους για την υγεία, προσπαθούν να τους εξαλείψουν. Αυτή η επιπλέον μέριμνα και προσπάθεια, αναπόφευκτα σημαίνει και μια επιπλέον επιβάρυνση στην τιμή.

Η σημασία της άνεσης και της ευλυγισίας

Αν ήμασταν ρομπότ θα ήταν ευκολότερο να καθόμαστε για 8 ώρες την ημέρα.
Οι άνθρωποι δεν κάθονται με το σωστό τρόπο, ακόμα κι αν φαίνεται ότι το κάνουν. Εκνευριζόμαστε και γέρνουμε, μετακινούμαστε και σκύβουμε. Καθόμαστε μπροστά. Ξαπλώνουμε. Καθόμαστε ίσια και φτάνουμε μπροστά στο πληκτρολόγιο για ώρες. Οι καλοί σχεδιαστές καρεκλών γραφείου τα λαμβάνουν όλα αυτά υπόψιν τους.

Οι καλοί κατασκευαστές καρεκλών πραγματοποιούν έρευνες με τις οποίες καταγράφουν τις αλλαγές στη στάση του σώματος υπαλλήλων. Έτσι, βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο γίνονται 53 αλλαγές στη στάση του κορμού και 180 αλλαγές στη θέση του χεριού ανά ώρα. Μια ποιοτική καρέκλα γραφείου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι άκαμπτη, αλλά ούτε και χαλαρή. Θα πρέπει να σου δίνει τη δυνατότητα να καθίσεις εύκολα, αλλά και να σηκωθείς από αυτή το ίδιο εύκολα, με τη βοήθεια ευέλικτων και εύχρηστων προσαρμογών.

Το κρυφό κόστος των προϊόντων χαμηλού κόστους

Υπήρχε ένα κοινό ρητό στη γενιά των γονιών μας: “η φτήνια τρώει τον παρά”. Όταν αγοράζουμε οι ίδιοι προϊόντα καταλαβαίνουμε τι εννοεί το ρητό! Δεν υπάρχει αληθινή εγγύηση ότι μια ακριβή καρέκλα δεν πρόκειται να χαλάσει. Ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο ότι μια φθηνή απομίμηση αυτής της καρέκλας θα χαλάσει πολύ πιο σύντομα και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί. Κατά τη διάρκεια ζωής του επίπλου, ένα φθηνό αντικείμενο θα πρέπει να επισκευαστεί πολλές φορές και έτσι εύκολα μπορεί να καταλήξει στο να κοστίζει περισσότερο από την καλύτερη και πιο ποιοτική επιλογή που είχαμε αρχικά.

Οι διαφορές μεταξύ μιας φθηνής απομίμησης και ενός ποιοτικού προϊόντος είναι μικρές και συχνά δε φαίνονται αμέσως, όμως είναι εύκολο να τις εντοπίσετε αν ξέρετε το πώς. Για παράδειγμα μπορείτε να αναζητήσετε τις μεταλλικές εσοχές στις τρύπες για τις βίδες ώστε να διαφυλάξετε την ακεραιότητα της ξύλινης βάσης αν χρειαστούν πολλές επανασυναρμολογήσεις, ή απλές διαδικασίες για προσαρμογή μιας καρέκλας χωρίς να χρειαστείτε επιπλέον εργαλεία.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικά κινούμενα μέρη στις καρέκλες γραφείου. Αν αυτά τα μέρη είναι καλοφτιαγμένα, τότε η καρέκλα θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Όπως και οι προηγούμενες παράμετροι που συζητήσαμε, αυτές οι τεχνικές ποιοτικές αναβαθμίσεις, αντανακλώνται στην τιμή της καρέκλας.

Είναι απαραίτητη η έρευνα αγοράς

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτό που πληρώνουμε είναι αυτό που τελικά παίρνουμε. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το να μη πληρώνουμε ακόμη περισσότερα για ένα προϊόν, μετά από την αγορά του. Έχουμε αφιερώσει ολόκληρη την επιχείρησή μας στο να βρούμε αυτή την ισορροπία ανάμεσα στην αξία και στην ποιότητα και οι προτεινόμενες σειρές των καρεκλών γραφείου μας επικεντρώνονται ακριβώς πάνω σε αυτό το ζητούμενο. Ενώ δεν πρόκειται ποτέ να βρείτε μια ποιοτική καρέκλα γραφείου με 50€, επίσης δε θα πρέπει να χρειαστεί να πληρώσετε 900€ για να αποκτήσετε μια καλή καρέκλα. Οι καρέκλες μας κυμαίνονται από 200€ μέχρι περίπου 650€ και όλες χρησιμοποιούνται και δοκιμάζονται από εμάς ή από το προσωπικό της εταιρείας μας. Μερικές φορές η τιμή αντιστοιχεί σε πιο περιορισμένες επιλογές σχετικά με το χρώμα ή το σχεδιασμό, αλλά πάντοτε είναι δεδομένο ένα επίπεδο λειτουργικότητας.

Το θέμα να αγοράσετε ποιοτικές καρέκλες γραφείου με τα χρήματα που πραγματικά αξίζουν, χωρίς βεβαίως να χρειαστεί να βάλετε και υποθήκη το γραφείο σας για να τις εξοφλήσετε…

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σας βοηθήσαμε να καταλάβετε τους λόγους που εξηγούν τις διακυμάνσεις τιμών στις καρέκλες γραφείου; Έχετε ερωτήσεις ή σχόλια πάνω στα θέματα που έχουμε συζητήσει; Αν ναι, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας για να μας ενημερώσετε. Θα χαρούμε να έχουμε τη γνώμη σας και να ανταλλάξουμε απόψεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.