Εργονομία

Επιστροφή στα θρανία με έμφαση στην εργονομία! Ιδέες για το παιδικό γραφείο

Επιστροφή στα θρανία με έμφαση στην εργονομία! Ιδέες για το παιδικό γραφείο

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και η επιστροφή στα θρανία είναι και επίσημα γεγονός! Μετά τις μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν στη σχολική πραγματικότητα κατά την περίοδο της πανδημίας, η κανονικότητα δείχνει να επιστρέφει πλέον και στη σχολική ζωή με το μάθημα διά ζώσης να γίνεται ξανά με τον αγαπημένο, πατροπαράδοτο τρόπο!

Η επιστροφή στα θρανία, ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο μια έκφραση! Οι μαθητές επιστρέφουν και… κυριολεκτικά στα ξύλινα, σχολικά θρανία και τις άβολες, σκληρές καρέκλες, που πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για πολύωρη καθιστική εργασία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί μαθητές καταλήγουν με πόνο στην πλάτη επειδή κάθονται σκυμμένοι κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας σε αυτές τις μη εργονομικές καρέκλες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το «κακό» συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι…

Ποια είναι η σωστή στάση σώματος στο σχολικό θρανίο και τη μελέτη των μαθημάτων στο σπίτι

Όταν το παιδί κάθεται στο θρανίο του σχολείου πρέπει να αποφεύγει να σκύβει ή να είναι “καμπουριαστο”. Θα πρέπει όσο γίνεται, να στηρίζει την πλάτη του στην πλάτη της καρέκλας και οι ώμοι του να είναι χαλαροί. Την ίδια στιγμή, το παιδί θα πρέπει να κρατά τους γοφούς στο πίσω μέρος της καρέκλας και την πλάτη όσο πιο στητή μπορεί.

Αντιθέτως, στο γραφείο του παιδικού δωματίου τα πράγματα είναι πιο απλά. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε μια εργονομική καρέκλα που να ταιριάζει απόλυτα στις σωματικές ανάγκες του παιδιού και να απολαμβάνει διαρκώς τα σημαντικά της οφέλη.

Όσον αφορά τα πόδια του πρέπει να είναι επίπεδα στο έδαφος και τα γόνατά του να είναι ελαφρά χαμηλότερα σε σχέση με τους γοφούς. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό θα ασκήσει πίεση στα γόνατά του και θα προκαλέσει ενοχλητικούς πόνους. Εάν τα πόδια δεν φτάνουν να πατήσουν στο εδαφος καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα υποπόδιο ή να επιλέξετε μια καρέκλα με ενσωματωμένο υποπόδιο όπως είναι η Clever.

Επίσης, καλό είναι to παιδί να αποφεύγει να σταυρώνει τα πόδια του ή να βάζει το ένα πόδι κάτω από τον μηρό του. Αυτό είναι βολικό για μικρό χρονικό διάστημα αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Διάβασμα με υπολογιστή

Συγχρόνως, αρκετοί είναι οι μαθητές που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστές κατά τη μελέτη στο σπίτι. Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει πολλαπλά το σώμα, πιέζοντας την πλάτη, τον λαιμό και τους καρπούς. Όταν το παιδί κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα μάτια του κοιτούν ευθεία μπροστά και ο λαιμός του δεν έχει γωνία προς τα πάνω ή κάτω, όταν κοιτάει την οθόνη. Οι αγκώνες του πρέπει να είναι στα πλάγια και οι πήχεις του να ακουμπούν στο γραφείο ή στα μπράτσα σας καρέκλας.

Δεν ξεχνάμε: Κάνουμε μικρά διαλείμματα!

Παράλληλα με την εργονομία του εξοπλισμού, είναι απαραίτητα τα τακτικά μικρά διαλείμματα. Στο σχολείο, αυτό είναι προγραμματισμένο με τη διάρκεια κάθε σχολικής ώρας ανά 45’. Κατά τη μελέτη στο σπίτι, όμως, μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι, ακολουθώντας το «κανόνα» του 20-20-20! Δηλαδή κάθε 20 λεπτά, πρέπει το παιδί να σηκώνεται από την καρέκλα να απομακρυνθεί  20 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα!

Αφιερώστε χρόνο για άσκηση

Παράλληλα με το σχολείο και το διάβασμα, είναι σημαντικό για κάθε παιδί και έφηβο να αφιερώνει χρόνο σε γυμναστική και αθλητικές δραστηριότητες, από ένα άθλημα υψηλής έντασης, μέχρι τρέξιμο, ποδήλατο ή περπάτημα. Η άσκηση του σώματος, σε συνδυασμό με τα σημαντικά οφέλη της εφίδρωσης όταν αθλούμαστε, μπορούν να ενδυναμώσουν το σώμα και να προσφέρουν μια πολύ καλύτερη αίσθηση όταν βρίσκεστε σε καθιστική θέση εργασίας.

Χρησιμοποιώντας τις σωστές παιδικές καρέκλες γραφείου

Τον σχολικό εξοπλισμό, όπως είπαμε, δεν μπορείτε να τον επιλέξετε. Αλλά αυτό που είναι στο χέρι σας είναι η εργονομία στο παιδικό γραφείο του σπιτιού. Εάν βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καλή εργονομική καρέκλα και ένα εργονομικό γραφείο, έχετε ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα για να διαμορφώσετε μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική καθημερινότητα μελέτης, ευεξίας και υψηλών επιδόσεων.

Οι experts της ErgoAction, συντονισμένοι απόλυτα με τις ανάγκες κάθε μαθητή και μαθήτριας για ποιοτικές καρέκλες γραφείου, επέλεξαν και προτείνουν από την νέα μας συλλογή:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.